Če nočete kupiti rabljeno vozilo s skritimi napakami, je ključnega pomena, da ga pred nakupom natančno ocenite. Brezhibno rabljeno vozilo boste našli le s previdnim in natančnim brskanje za informacijami – tu je le malo opraviti s »srečo«. Ponudbe, ki se zdijo predobre, da bi bile resnične, pogosto so prav take, polne skritih pasti in marsikateri kupec si je na ta način nakopal ogromno nepotrebnih stroškov in glavobola. Če znate oceniti, kako zanesljiv je določen rabljen avto in kakšni so njegovi možni problemi, si boste prihranili marsikatero avtomobilsko skrb.

Naredite domačo nalogo

Nakup rabljenega vozila ni nekaj, kar bi lahko storili iz danes na jutri. Zelo pomembno je, da naredite domačo nalogo, kar pomeni, da zberete čim več informacij o modelu rabljenega vozila, ki ga nameravate kupiti. Pozanimajte se, katere so znamke in modeli rabljenih vozil, ki so znani po njihovi zanesljivosti. Te informacije, ki vam bodo pomagale se pravilno odločiti, lahko najdete v različnih virih. Če veste za problematične točke določenega modela vozila, ste lahko med nakupovanjem nanje še posebej pozorni.

Informacije za kupca

Bodite pozorni na informacije na ali ob samem vozilu. Rabljeno vozilo mora imeti navedene določene informacije, vključno s to, ali se rabljeno vozilo prodaja z garancijo ali tak, »kot je«. Ta podatek se običajno nahaja na nalepkah na oknih vozila, lahko pa tudi poizveste, ali obstajajo popravila, jih trgovec obvezno mora plačati. Te vodilne informacije običajno preglasijo druge nasprotne odločbe, ki se nahajajo na vaši prodajni pogodbi.

Profesionalen pregled

Pomembno je, da rabljeno vozilo pregleda tudi mehanik. Zunanjost rabljenega vozila lahko vedno izgleda popolno, v sebi pa skriva marsikatero težavo. Če je le možno, poskrbite, da vaš mehanik pregleda rabljeno vozilo zares natančno. Pregled naj vključuje tudi zunanjost, kar pomeni, da se pregleda karoserijo za morebitne vdrtine, praske, napake, rjo in postale probleme. Seveda naj pregled vključuje tudi pregled pod pokrovom motorja, vse steklene dele, luči, vzmetenje in gume.

Preglejte notranjost

Da se prepričate o primernem stanju rabljenega vozilo, dobro preglejte tudi notranjost – navsezadnje boste v vozilu preživeli precej časa, zato morate biti prepričani, da vam je v njem udobno. Prav tako bodite pozorni na morebiten zatohel ali slab vonj, ki je lahko znak plesni. Če vam ni všeč vonj v vozilu, raje poiščite drugo rabljeno vozilo, saj se je mnogih neprijetnih vonjav v vozilu izjemno težko znebiti. Preverite tudi, če so na oblogi vozila mokri madeži in preverite, če so sedeži v dobrem stanju. Prav tako je dobro pregledati predale in se prepričati, da guma ni obrabljena,

Ali je rabljeno vozilo sploh vredno vašega časa, se odločite na podlagi cene vozila.

Če razlika med novim in rabljenim modelom vozila ni velika, vam najverjetneje ni bila podana dobra ponudba. Da bi določili najprimernejšo ceno, primerjajte tudi cene različnih vozil istega modela. Še preden pa res predate svoj denar prodajalcu, odpeljite rabljeno vozilo na testno vožnjo.

Načini, kako izvedeti, ali se vam splača kupiti rabljeno vozilo
Rating: 5 - 2 review[s]